janteloven
Betegnelse for en række sætninger eller formaninger, hvis omdrejningspunkt er at man ikke som individ skal tro man er bedre end andre. Janteloven fremhæves ofte som en særlig fyndig beskrivelse af dansk mentalitet.
Jantelovens udbredelse er dog paradoksal. Den er ikke noget særligt, er ikke bedre - endda end ikke lige så god - som andre beskrivelser af danskernes mentalitet, den gør os hverken klogere eller mere vidende, er ikke sjov, kan ikke lære os noget, kan ikke bruges til noget - og ingen bryder sig om den.
Det paradoksale ved janteloven er, at der er så godt som ingen der bekender sig til den. Den ville med andre ord være fuldstændig glemt, hvis ikke det var fordi den blev holdt kunstigt i live af sine hårdeste kritikere, som gang på gang refererer til janteloven i forbindelse med deres evindelige beklagelser over, at vi ikke alle sammen falder i svime af beundring over deres bedrifter.
Janteloven fremhæves gerne som et særligt dansk fænomen. I andre lande har man derfor måttet tage andre begreber i anvendelse for at beskrive den tilsvarende (og ganske udbredte) holdning: tall poppy syndrome/crab mentality (USA, Storbritannien og Australien), "nobody loves a winner" (Storbritannien), lagom (Sverige og Norge), etc.
referencer:
Janteloven på dansk Wikipedia.
[første version: 17-12-2011]